» Guri i gdhendur ‘flet’ shqip
         
 

Prishtinë, 16 prill, 2014

Pamje dhe bukuri që flet me gjuhën e artit e të bënë të ndihesh krenar me punën e tij të shpalosur për herë të parë pas shumë vitesh mërgim në mëngjesin e 16 prillit të këtij viti në tepullin e dijes, Bibliotekën Kombëtare “Pjetër Bogdani”. Ekspozita e parë e maestros Destan Gashi në Kosovë.
Janë 27 vjet mërgim i skulptorit, 27 vjet mallëngjim për vendlindjen, 27 vjet mallëngjim shqiptarie. Për 27 vjet ai ka skalitur në heshtje ëndrrën e tij që të ekspozojë në Kosovë. Dhe ëndrra u bë realitet, u tha në hapje të kësaj ekspozite.
U.D. e drejtorit të BKK “Pjetër Bogdani” Ramize Bajraktari në fjalën e saj përshëndetëse është shprehur se ndihej shumë e lumtur që kjo ekspozitë është hapur në kuadër të aktiviteteve të “Javës së Bibliotekës në Kosovë” duke ia shtuar madhështinë këtij aktiviteti, ndërkohë që skulptorit i ka ururar suksese të mëtejme, kurse bashkëshorten e Destanit, piktoren akademike Barbara Gashin e ka përgëzuar për shqipen e saj të rrjedhshme!

Lorik Pustina, përfaqësues i Ministrisë së Diasporës së Kosovës me ndihmën e së cilës është realizuar transporti i këtyre skulpturave të bukura, tha: “ Ishte një përkrahje modeste që Ministria e Diasporës e bëri ndaj artistit me vetë inicitivën e ministrit për t’i sjellë këto skulptura të bukura në Kosovë. E mbaj mend që gjersa po pinim kafe me Gashin ai më tha se e gjithë bota i njeh skulpturat e vetëm në Kosovë nuk arriti kurrë të hap asnjë ekspozitë. Kjo ka ndryshuar dhe sot kemi kënaqësinë që këtë krijimtari ta shpalosim më qendër të Prishtinës” – potencoi z. Pustina.
Ndërkaq Johann Brieger, Ambasador i Austrisë në Kosovë duke folur për krijimtarinë artisitke dhe personalitetin e skulptorit Destan Gashi, ka vlerësuar se ‘kemi të bëjmë me një artist i cili nuk e ka pasur të lehtë jetën e tij’.
Ai tha se “Destani është një artist i madh”.
Ndërkaq, Dekani i Fakulteteve të Arteve i UP-së Adem Rusinovci ka evokuar momentet nga njohja me Destanin.
“Temat plot histori shqiptare krahas saj të gdhendura me dorën magike të Gashit, janë të prezantura këtu para nesh duke na kthyer në kohë dhe në emocione të ndryshme” – vlerësoi Rusinovci.
Kurse maestro Gashi shumë i emocionuar pasi ka falenderuar të gjithë të pranishmit tha: “Këtu Dem Baba Dem”!
Edhe Barbara Gashi, piktore akademike, është shprehur shumë e lumtur që bashkëshorti i saj arriti ta bëjë ëndrrën realitet. Dersia me një shqipe të rrjedhshme me pak fjalë ka shpjguar histori të skulpturave. Ajo ka falenderuar të gjithë ata që mundësuan të realizonin këtë ëndërr, përfshirë këtu edhe Bibliotekën Kombëtare, Ministrinë e Diasporës, si dhe u.d. drejtorit të BKK Ramize Bajraktarin.
Do theksuar se për dy javë (16 – 30 prill) sa ka qëndurar e hapur në hollin e bibliotekës, ekspozita është vizituar nga shumë vizitorë nga Kosova por edhe vende të tjera, kurse në librin e mbresave janë dhënë vlerësime të shumta dhe përgëzime për skulptorin. /A. Z

Për më shumë, vizitoni ueb faqen:
http://www.skulpturenatelier-gashi.at/

 

 


 
» LAJME TJERA ...
 
 
» Mr. Bedri Zyberaj drejtor i Bibliotekës Kombëtare
» Biblioteka Kombëtare pasurohet me koleksione të rralla
» Këshilli Drejtues cakton zt. Bedri Zyberaj u.d. të drejtorit
» 69 Vjet të Tempullit të Dijes
» “Java e Bibliotekës në Kosovë” ka krijuar një traditë
» Guri i gdhendur ‘flet’ shqip
» BKK “Pjetër Bogdani” dhe Arkivi i Kosovës nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi
 
     

 

 
         
 

 

     
         

         
 

 

 

Fjala e Ambasadorit Dr. Johan Brieger, Ambasador i Republikës së Austrisë në Prishtinë, me rastin e hapjes së Ekspozitës personale të skulptorit shqiptar Destan Gashi “Legjenda e Rozafës dhe histori të tjera në gur” në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani” me 16 prill 2014.

Shumë i nderuar zoti ministër Makolli, shumë e nderuar zonja Bajraktari, drejtoreshë e Bibliotekës Kombëtare, dhe shumë falemnderit që pranuat t’i ekspozoni veprat e skulptorit në Bibliotekën Kombëtare, përshëndes prof. Adem Rusinovcin, Dekan i Akademisë së Arteve në Prishtinë dhe natyrisht miqtë tanë të nderit sot:
Destan GASHIN, artist dhe biri që po kthehet pas një kohe të gjatë në shtëpi bashkëshorten e tij, Barbara GASHI, piktore, pra gjithashtu artiste dhe Guri GASHIN, djalin e tyre, që përfaqëson gjeneratën e ardhshme të artistëve dhe që s’duhet harruar!
Shumë të nderuar zonja dhe zotërinj!
Jam shumë i lumtur që po marr pjesë sot në hapjen e ekspozitës së Destan Gashit dhe gruas së tij, Barbara, në këtë vend të veçantë, siç është Biblioteka Kombëtare e Prishtinës.
Pata nderin ta njoh familjen Gashi korrikun e kaluar dhe qysh atëhere kemi qenë vazhdimisht në kontakt. Qysh atëhere ndihej dëshira e madhe për të ekspozuar më në fund njëherë edhe në vendlindje punët e tij të mrekullueshme. Sot ia kemi arritur këtij qëllimi. Djali plangprishës është kthyer! (Biri i humbur është kthyer në shtëpi!).
Kjo i kushtohet në radhë të parë durimit dhe këmbënguljes së Destanit dhe Barbarës, një veti që te Destani është shfaqur që në vitet e rinisë. Kur s‘qe më e mundur ta zhvillonte talentin e tij artistik në Pejë, e la vendlindjen dhe shkoi në Slloveni e më vonë në Itali, ku e siguronte me vështirësi jetesën me punë të rastit derisa e zuri policia. Pasi kaluan gjashtë muaj ai u shkroi prindërve se do të kthehej vetëm nëse do ta lejonin që të studionte në Shkollën e Mesme Artistike të Pejës. Mbas përfundimit me sukses të maturës, prindërit shpresonin që Destani do të zinte vendin e mësuesit të vizatimit në shkollën e fshatit. Por jeta kishte parashikuar diçka tjetër për të. Destani kishte dëgjuar nga njëri prej mësuesve të tij për Akademinë e Arteve në Bruksel, Academie des Beaux Arts, dhe donte të studionte patjetër atje. Ai konkurroi, u pranua, iu kushtua fillimisht pikturës dhe përfundoi në vitin 1985 degën e skulpturës si më i miri i klasës.
Në Bruksel ai njohu dhe u dashurua edhe me gruan e tij të mëvonshme, Barbarën, dhe ata jetojnë e punojnë që prej vitit 1987 me shumë sukses në Austri.
Përse po jua tregoj këtë histori? Sepse ajo është për mua sinonimi i një jete që me siguri nuk ishte aq e lehtë. I bindur thellë për aftësitë e tij, talenti dhe pasioni për artet figurative e bënë Destanin (dhe më vonë së bashku me Barbarën) të kapërcejë shumë sfida! Ishte vetëm kjo kokëfortësi dhe dëshirë e papërmbajtshme, që na lejon neve sot të admirojmë frytet e mrekullueshme të këtij pasioni.
Kur Destani flet për punën e tij, ke përshtypjen që mermeri, të cilin zakonisht e mendojmë si diçka të ftohtë, fiton jetë. Vetë zgjedhja e bllokut të duhur të mermerit në gurore, kërkimi i ngjyrës dhe mostrës së duhur, duket sikur janë përpjekje për t’i vjedhur dashurinë dikujt me të cilin do të bashkëjetojë në të ardhmen!
Destani ka tashmë një ide të përcaktuar që më parë se si do të duket në fund vepra e tij. Me sa duket është një sekret i fshehur mirë midis gurit si lëndë e parë e artistit dhe vetëm përkushtimi i paanë i Destanit për këtë detyrë e nxit gatishmërinë e partnerit, domethënë të gurit, hap pas hapi, shtresë pas shtrese që ta tregojë sekretin e tij dhe ta pranojë këtë marrëdhënie me artistin.
Kur shikon skulpturën e Rozafës, ke pikërisht këtë ndjenjë: të duket sikur Rozafa e ngurosur ka pritur vetëm Destanin që ta çlirojë dhe ta bëjë të kapshme për ne të gjithë. Legjenda e Rozafës, ashtu si kali i Doruntinës, me demonstrimin e konceptit të Besës, të fjalës së nderit të shqiptarëve, janë për mua simboli i rrënjëve të thella që ka Destani në atdheun e tij.
Prandaj është një gëzim i jashtëzakonshëm që kjo ekspozitë e Destanit, e mbështetur nga pikturat me ngjyra shumë të fuqishme të Barbara Gashit, po shfaqet sot në Prishtinë dhe shpresoj së shpejti edhe në Prizren. Destan dhe Barbara Gashi janë për mua edhe ndërtues perfektë urash lidhëse midis dy shoqërive tona. Prandaj një falenderim i veçantë nga ana ime i drejtohet edhe Ministrit të Diasporës, z. Ibrahim Makolli, për të cilin e di fare mirë që është angazhuar shumë edhe personalisht për realizimin e këtij projekti.
Unë u uroj Barbara dhe Destan Gashit shumë suksese edhe në të ardhmen, përjetime të bukura në vendlindje dhe juve të gjithëve shumë kënaqësi gjatë vizitës së këtyre veprave të mrekullueshme!

Ju faleminderit!

 
         
 

 

 

 

 
         

 
     
     
     


All rights reserved by The National Library of Kosova. Copyright © 2014